Witam wszystkich,

Mam na imię Magda. Jestem matką dwóch dziewczynek oraz żoną mego męża. Większość dnia i dni w tygodniu spędzam na przyrządzaniu posiłków dla naszej rodziny.

Małe Żarcie, bo moja strona powstała z myślą o matkach, których dzieci są jeszcze w okresie niemowlęcym. Wszyscy inni, którzy trafili na moją stronę w poszukiwaniu pysznych przepisów, na pewno znajdą to czego szukają.

  • Wybierz podłogę raZ A DOBRZE

    Zakłady Drzewne ZADOBRZE - producent podłóg z drewna, brykietu oraz peletu opałowego. WWW.SG.COM.PL

  • Bo to co nasz podnieca to sie nazywa ... KASzA:)

    Same zalety kasz:) wad im brak

Home Wieprzowina Marynata do schabu

Marynata do schabu

06.04.2013 Wieprzowina

 

Składniki:

na 2 kg kawałek schabu, karkówki... wieprzowej

2 l wody

6 ł-czek soli

1 ł-ka ziarnek pieprzu

1 ł-ka ziarnek ziela angielskiego

1 ł-ka jałowca

1 ł-ka gorczycy

6 liści laurowych

1 ususzone chilli w połowie wypatroszone z pestek (ja w sezonie suszę papryczki chilli, łatwo się je hoduje nawet w doniczce)

2 gałązki lub 1 ł-czka tymianku

1 gałązka lub 1 ł-czka igieł rozmarynu

1 główka czosnku (rozdzielić na żabki, każdy ząbek w łupinie zmiażdżyć)

Przygotowanie:

Zagotować wodę. Dodać wszystkie przyprawy, pogotować 3-5 min. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego włożyć mięso. Odstawić na jakieś 24 godziny. Po tym czasie schab wyjąć, osuszyć, obsmażyć na maśle. Ułożyć w naczyniu do pieczenia, obłożyć 1 marchewką, pietruszką, kawałkiem selera (wszystko pokrojone w słupki/plasterki), piórkami cebuli, podlać szkl. wody i piec, ja piekę w 140-150 st. C przez jakieś 2 godziny - pod przykryciem lub w rękawie lub jak jesteście takimi szczęściarzami jak ja:) i posiadacie piec z możliwością parowania to nastawcie jeszcze 50% pary:). Pod koniec pieczenia można posypać schab ulubionymi przyprawami, dla wyglądu:)

P.S. To naprawdę udany sposób przyrządzania schabu! mięso kroi się jak masło, nie jest suche i dobrze przechodzi smakiem przypraw. Zważcie, że ja też piekę w niskiej temp., ale dłużej.

 

Dodaj komentarz